IT-Care maakt de move naar Azure

In maart 2017 gaat IT-Care overstappen op Azure. De setup en architectuur van Azure optimaal configureren, zal een heel belangrijk aspect in de overstap zijn. De kennis die we door onze eigen move zullen opdoen, zetten we optimaal in bij het begeleiden van onze klanten naar de cloud via Azure van Microsoft. We willen ook steeds de nieuwste technologieën gebruiken. Server 2016 en Office 2016 passen hier perfect in het plaatje.

Op heden werkt IT-Care met een model van fixed resources. Concreet: er wordt een prijs per maand betaald voor een aantal storage, CPU en memory. Voldoen de resources niet meer aan onze noden, dan bestellen we er bij en verhoogt de prijs per maand.

Azure werkt met een "pay as you use" principe. Je betaalt voor de gebruikte storage, memory en CPU een prijs per uur. Bovendien is de prijs voor upload en download verschillend. Een iets complexer prijsmodel, maar eens je dit goed onder de knie hebt, kan je spelen met je resources en dus prijzen. Het principe is simpel: leg je 's nachts bijvoorbeeld 1 van je servers af, dan betaal je hem niet voor die nacht. Met een slimme configuratie van je infrastructuur, kan je dus flink kosten besparen.

Kris Deleu: "Bij IT-Care werken we bijvoorbeeld met 3 terminal servers. Op dalmomenten ('s nachts) zullen 2 van de 3 server kunnen afgelegd worden onder het load balancing principe, zonder dat dit een impact heeft op de werking ervan. Mochten er toch nog gebruikers aangemeld zijn op dalmomenten, dan zullen deze personen enkele minuten voor het automatisch uitschakelen van "hun" terminal server, de vraag krijgen om af te melden en te veranderen van server om te kunnen blijven doorwerken. Dit is perfect mogelijk wanneer er meerdere terminal servers gebruikt worden. Een nuance: je kan niet zomaar 's nachts een SQL-server afleggen, want dit zou betekenen dat de werking wel verstoord wordt en er geen toegang meer is tot de nodige databases. Zo kunnen we spelen met de resources en het uitschakelen van onderdelen op bepaalde tijdstippen, totdat de prijs zo voordelig mogelijk is. Dankzij onze eigen move kunnen we nu kennis maken met Azure en het prijsmodel, om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren en te begeleiden."

 

 

"Vroeger gingen we meerdere servers installeren bij de klant, waarbij we de capaciteit op voorhand goed zouden inschatten en beschikbaar maken, gebaseerd op het aantal users dat zou gebruik maken van de server. Daarnaast moest IT-Care zelf de server onderhouden, de nodige updates uitvoeren en was er nu en dan kans op downtime. Nu is dat allemaal niet meer van toepassing dankzij de "scale out" functionaliteit in Azure. We huren op Azure een website die automatisch performanter gaat worden. Hoe meer gebruikers er inloggen, hoe meer servers er achterliggend zullen ingezet worden. Updates zullen ook automatisch geïnstalleerd worden."

"We willen de gebruikerservaring voor onze eigen werknemers en klanten ook verbeteren door niet telkens opnieuw te moeten aanmelden op de verschillende webapplicaties en onze eigen gecreëerde applicaties. Via Azure Active Directory Premium kunnen we Single Sign On implementeren. Het is de bedoeling om de Single Sign On toe te passen op zoveel mogelijk applicaties. We zijn zelf ook bezig om dit in te schakelen voor onze eigen ontwikkelde MailCare / CloudCare tool (www.mailcare365.com). De gebruikers hebben geen aparte login meer nodig voor de tool, maar kunnen via de Azure Active Directory Premium en Single Sign On veel vlotter inloggen. Het systeem detecteert dat je reeds bent aangemeld op je toestel, waardoor je niet nog eens afzonderlijk moet inloggen in de tool en andere webapplicaties."

*Cliquez ici pour la version française.*

Kris Deleu & Kim Van Nieuwenhuyse | www.itcare.be

Pingbacks and trackbacks (1)+

Add comment