Candor zet stap richting moderne werkplek met Teams

Eind januari organiseerde IT-Care een 2-tal kleinschalige sessies rond MS-Teams met voice integratie bij Microsoft te Zaventem. Tijdens de Nederlandstalige sessie was onder meer Candor aanwezig. Ze gingen het gesprek aan met de verschillende experten daar aanwezig. Is Teams voor ons bedrijf en onze noden de ideale oplossing? Twee maanden later kunnen we meedelen dat Teams binnenkort uitgerold wordt bij Candor. Het opzetten van hun moderne werkplek vertrouwen ze toe aan IT-Care en beide partners: Microsoft en Proximus

Candor is een ervaren bouwpromotor die duurzame projecten ontwikkelt op weloverwogen locaties. Vanuit de sterke overtuiging dat elke bouwgrond de juiste bestemming moet krijgen, realiseren ze projecten in heel uiteenlopende vastgoedtakken. Zoals elke bouwonderneming behartigt Candor dus grootschalige projecten die een aantal jaar aan de firma gekoppeld blijven. Dit wil natuurlijk zeggen dat elk project op het eind van de rit een lijvige verzameling bestanden en documenten bevat. Deze komen terecht binnen verschillende afdelingen van de organisatie en worden door meerdere collega's gedeeld en geraadpleegd. Om het bestands- en projectbeheer in goede banen te leiden deed Candor reeds beroep op de mogelijkheden die door Microsoft worden aangeboden binnen Office 365, namelijk SharePoint. De weldoordachte SharePoint structuur van Candor laat het toe om bestanden te bewaren binnen de verschillende afdelingen, maar deze toch vindbaar te maken voor de rest van de organisatie aan de hand van metadata. 

 

In de visie van Microsoft is Teams de plek waar een groep medewerkers volledig tot ontplooiing kan komen, waar alle tools binnen handbereik zijn en waar transparante communicatie ervoor zorgt dat de juiste collega's over de juiste informatie beschikken.

 

Toen Candor verplicht werd op zoek te gaan naar een vervangend alternatief voor de huidige telefooncentrale, begon de zoektocht uiteraard binnen dezelfde familie en kwam men terecht bij Microsoft Teams. Deze centrale hub voor teamwerk wordt door Microsoft momenteel vooraan in de etalage geplaatst. In de visie van Microsoft is Teams de plek waar een groep medewerkers volledig tot ontplooiing kan komen, waar alle tools binnen handbereik zijn en waar transparante communicatie ervoor zorgt dat de juiste collega's over de juiste informatie beschikken.  

Tijdens de infosessies bij Microsoft werd door IT-Care toegelicht hoe er een convergentie is ontstaan tussen IT & Telco en hoe Teams een antwoord biedt op de noodzaak van een centraal platform voor alle communicatie. Het bellen via Teams naar mobiele of vaste nummers kan op verschillende manieren worden opgezet. Iedere oplossing heeft zijn voor- en nadelen. Candor opteert ervoor om te werken via een dedicated system dat virtueel geïnstalleerd wordt bij Proximus. De collega's bij Candor zeggen binnenkort dus vaarwel aan hun vaste telefoons. Ze zullen bereikbaar zijn via Teams dat device onafhankelijk werkt. Zo zijn ze bereikbaar op 1 vast nummer vanop gelijk welke locatie en met gelijk welk toestel (laptop, smartphone, …). 

Omdat de kwaliteit van een gesprek zeer belangrijk is, zal iedere medewerker een headset model kunnen kiezen. De testmodellen worden nu doorgegeven zodat iedereen zelf de voor- en nadelen van elk toestel kan ervaren. Ervaringen uit het verleden leren ons dat de user adoption om 'Voice Over IP' te bellen, versneld kan worden door de gebruikers zelf input te geven bij de keuze van de attributen. 

Het ganse IT-Care team wenst alle medewerkers van Candor alvast veel succes met de 'adoption', wij weten reeds dat het enkel voordelen met zich meebrengt! 

 

Moet ook jullie telefooncentrale vervangen worden? Hebben jullie reeds aan Teams gedacht? Nodig IT-Care uit op de koffie, dan zullen we de mogelijkheden toelichten.

 

Loy Clynckemaillie, Digital Marketing| www.itcare.be

Add comment